Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλο φαγοπότι με τα σκουπίδια


  "ΑΥΓΗ"     Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/12/2012
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Οξεία κριτική στον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής ΕΣΔΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό, καθώς και στην Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, ασκεί με ανοιχτή επιστολή της η ΠΟΕ- ΟΤΑ για το θέμα της κατασκευής τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για "εξωφρενικά και προκλητικά υψηλή κοστολόγηση των έργων". Δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. θα αγωνιστούν για να σταματήσουν τα "εθνοκτόνα" αυτά σχέδια, ενώ ζητεί να σπάσει η σιωπή των αιρετών για να μπει τέλος "στο μεγάλο φαγοπότι των επιχειρηματικών -εργολαβικών- εκδοτικών συμφερόντων".
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει πως "εν μια νυκτί" και με διαδικασίες - εξπρές η Ε.Ε. του ΕΣΔΝΑ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης των 4 εργοστασίων χωρίς καν να ενημερώσει τους ΟΤΑ της Αττικής, στους οποίους θα μετακυλήσει το κόστος για 27 χρόνια. Τα τεύχη δημοπράτησης αποτελούν, όπως σημειώνει, απλή αντιγραφή των αντίστοιχων άλλων περιοχών της χώρας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Αττικής.
Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο ΕΣΔΝΑ δεν έχει θέσει περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τα έργα, ενώ δημοπρατεί στη Δυτική Αττική δύο εγκαταστάσεις σε περιοχή απολύτου προστασίας (Ζώνη Α) του όρους Αιγάλεω. Στην Ανατολική Αττική, μάλιστα, προχωρά σε διαγωνισμούς για εργοστάσια που δεν έχουν χωροθετηθεί.
Κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν λαμβάνεται υπόψη ο περιφερειακός σχεδιασμός Αττικής σε ό,τι αφορά την υποχρέωση για κομποστοποίηση και δεν συνυπολογίζεται η σημαντική μείωση των απορριμμάτων λόγω της κρίσης. Στις περιλήψεις των τευχών δεν γίνεται μνεία για τις υποχρεώσεις της χώρας για την ταχύτατη μείωση της ποσότητας των σύμμεικτων απορριμμάτων και τη χωριστή συλλογή ικανού τμήματος οργανικών αποβλήτων. Έτσι, όπως αναφέρει, παραμένει ο κίνδυνος "οι ανάδοχοι να φτιάχνουν εργοστάσια, αλλά η Αττική να πληρώνει πρόστιμα".
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει πως δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τεκμηριώνει την επιλογή των 27 χρόνων εκχώρησης της εκμετάλλευσης, ούτε καμία μελέτη απόσβεσης του κόστους. Όσο για τη διαδικασία που προβλέπει ο "ανταγωνιστικός διάλογος", σύμφωνα με την Ομοσπονδία, "προκρίνει ουσιαστικά τους μεγαλοεργολάβους".
"Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουμε στους 'καιροσκόπους' που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική - πολιτική - θεσμική κρίση της χώρας προσπαθούν να ξεπουλήσουν 'υπηρεσίες - φιλέτα' στους μεγαλοεργολάβους πως θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να παραμείνει η αποκομιδή και η επεξεργασία των απορριμμάτων δημόσιο αγαθό" υπογραμμίζει τέλος στην ανοιχτή επιστολή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
"Μπορεί σήμερα να 'κουμπώνει' η λαϊκή ρήση 'ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται', εμείς όμως δηλώνουμε στο κ. Γιάννη Σγουρό πως μόλις τελειώσουμε με τη διαθεσιμότητα - απολύσεις των συναδέλφων θα ασχοληθούμε πάλι μαζί του" προειδοποιεί η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου