Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Επιστολή του Θίσβιου ομογενούς Νώντα Καραμπογιά , μόνιμου κάτοικου Ohio USA

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε και Σεβαστό Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θηβών,

Την 8ην Αυγούστου του 2012, όσοι από εσάς είχατε έρθει στην Θίσβη, σας είχα δώσει μια επιστολή αναφερόμενη στην αγωνία μου για την σωτηρία και στην ευημερία των κατοίκων της Κοινότητας Θίσβης. Στην συγκέντρωση αυτή, μας υποσχεθήκατε ότι θα παίρνατε μέτρα για τη νόμιμη και αναγκαία ανάπτυξη του τόπου μας. Κύριε Δήμαρχε, εσείς ειδικά, όχι μόνον γράψατε τις υποσχέσεις αυτές στα παπούτσια σας, αλλά επιπλέον αφήσατε να «δωρίσουν» και το Λιμάνι της Νούσας για 30 χρόνια στον κ. Στασινόπουλο! Στην ιστορία της Αμερικής, χρειάστηκαν τριάντα χρόνια μετά την εγκατάσταση των εργοστασίων στην περιοχή μας, για να «τελειώσουν» τη ζωή του τόπου μας εδώ και των ανθρώπων. Μήπως είναι σύμπτωση που σήμερα ο κ. Στασινόπουλος ζήτησε για τριάντα χρόνια την κατοχή και την εκμετάλλευση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Όρμου της Νούσας;
Πριν από 50 χρόνια, βρέθηκα στο Γραφείο του διασήμου αμερικανού γερουσιαστή Edward H. McNamara ο οποίος μου είπε τα εξής:
Νώντα, τα μεγάλα και ανθυγιεινά εργοστάσια στην περιοχή μας, θα φύγουν από την Αμερική μια μέρα για τρεις (3) λόγους:
Πρώτον, διότι στα άλλα κράτη, οι μισθοί θα είναι μικρότεροι και το κέρδος για τους εργοστασιάρχες μεγαλύτερο.
Δεύτερον, επειδή εμείς έχουμε γίνει οι «χωροφύλακες» σε όλον τον κόσμο, θα χρειαζόμαστε μεγάλο στρατό. Επειδή όμως ο στρατός μας είναι εθελοντικός, όταν οι νέοι μας θα βρίσκουν εργασία στον τόπο τους, φυσικά δεν θα κατατάσσονται πλέον στον στρατό.
Τρίτον, όλα τα εργοστάσια της Βαριάς Βιομηχανίας μας, θα δηλητηριάσουν το περιβάλλον και όσοι εργάζονται μέσα σε αυτά ή ζουν στην ίδια περιοχή, θα καταλήξουν στα Νοσοκομεία ή και στα Νεκροταφεία.
Εμείς αυτά ήδη τα ζήσαμε στην Αμερική, τα περάσαμε και τώρα υποφέρουμε. Ας μην ξεχνάμε και τους άτυχους που φύγανε δια παντός από την ζωή. Οι εναπομείναντες μπορεί να αποζημιώθηκαν χρηματικά, αλλά αυτό είναι δώρον άδωρον διότι η Υγεία δεν πληρώνεται.
Από την ιστορία θα γνωρίζετε, ότι όταν ο Μ. Αλέξανδρος πήγε να τον δει τον αρχαίο φιλόσοφο Διογένη στο πιθάρι που κατοικούσε, τον ρώτησε:
Τι θέλεις από μένα Διογένη να σου κάνω; εκείνος τότε του απάντησε: “Μη μου αφαιρείς ότι δεν μπορείς εσύ για να μου δώσεις”, εννοώντας τον ήλιο που του έκρυβε το σώμα του Αλέξανδρου.
Εσείς που κυβερνάτε σήμερα, είστε στη θέση του Μ. Αλεξάνδρου.
Πως τολμάτε να εξαφανίσετε τον Τόπο που μας χάρισε ο Θεός;
Πως μπορείτε και αφήνετε να εξοντωθεί ο πληθυσμός μας;
Πως μπορείτε και αφήνετε να καταστραφεί ολόκληρος ο Κορινθιακός Κόλπος;
Γιατί θέλετε θα διαγράψετε 2.500 χρόνια Ιστορία;
Γιατί θέλετε να καταστραφούν οι ηλιόλουστες παραλίες μας και η καθαρή ατμόσφαιρα της Θίσβης, την οποίαν αναφέρει ο Όμηρος και ο ιστορικός Παυσανίας που είχε αποβιβαστεί στο αρχαίο Λιμάνι της Νούσας;     Ο πρόεδρος Τζων Κένεντυ, στην πρώτη του ομιλία είχε πει:
“Μη ρωτάτε τι μπορεί το Κράτος να κάνει για σας, αλλά τι μπορείτε εσείς να κάνετε για το Κράτος”.
Αλλά αγαπητοί μου πατριώτες, είναι γνωστός ο στόχος «όλων» των Ελλήνων πολιτικών, όπως το διατυμπανίζει και ο ξένος τύπος:   η «Προσωπική τους Ικανοποίηση».
Απορώ όμως τελικά, πως μπορείτε και κοιμόσαστε τα βράδια χωρίς τύψεις της συνείδησης;

June 24, 2013        Για τους Ομογενείς της Θίσβης.
                                      Nώντας Καραμπογιάς
                                           Toledo, Ohio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου