Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

14.7.1789 : Η άλωση της Βαστίλλης

                                                                          
                                      από τον Πολιτικό Μηχανικό  Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου* 
                                                                                                                                                 14.7.2017)                                                                                                        


 

Ο 18ος αιώνας ή «αιώνας των Φώτων» όπως δικαίως χαρακτηρίστηκε, βρέθηκε στο πολιτικό αποκορύφωμά του όσο αφορούσε την Ευρώπη το 1789. Η μεγάλη πρόκληση της πολιτικής αλλαγής που ήλθε από τη Μάγχη και τον Ατλαντικό ,πέρασε στο εσωτερικό της Ευρώπης και συντελέστηκε σε αυτό το κοινωνικό ,πολιτικό και φιλοσοφικό εργαστήρι  τη « Γαλλία του Διαφωτισμού» του Ρουσό, του Βολταίρου του Μοντεσκιέ, του Ντιντερό, του Ντ΄Αλαμπέρ και όλων των άλλων μεγάλων αυτής της εποχής.
Ολόκληρη η Γαλλία με κέντρο  το Παρίσι στα μέσα του 1789  ζούσε σε επαναστατικό αναβρασμό
Αιτίες ήταν  η αυταρχική πολιτική του Λουδοβίκου του 16ου , η αλαζονική συμπεριφορά της Αυλής  και με αποκορύφωμα  την βασίλισσα  Μαρία Αντουανέτα
Η καταστρεπτική οικονομική πολιτική , η σπάταλη διαχείριση σε συνδυασμό με την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και το πέρασμα από την φεουδαρχία στην ελεύθερη οικονομία έκαναν έκδηλα τα σημάδια της κατάρρευσης.
Στο πλαίσιο αυτό η 3η Τάξη που την αποτελούσαν οι αστοί ,τα λαϊκά στρώματα των πόλεων και οι αγρότες ενέτεινε τις διεκδικήσεις της για θεσμικές αλλαγές που θα της έδιναν προσβασιμότητα  και περισσότερη  συμμετοχή στην εξουσία.
Ανεπισήμως η έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης έγινε με την σύγκληση των Γενικών Τάξεων. Η επιδεικτική απουσία  και περιφρόνηση των ευγενών και του κλήρου στη σύγκληση , οδήγησε την 3η Τάξη να λάβει ριζοσπαστικώτερες  αποφάσεις.
Αμέσως ανακήρυξε και αναβάθμισε τη Συνέλευση των Τάξεων σε Εθνική Συντακτική Συνέλευση που ψήφιζε το νέο Σύνταγμα που δεν αναγνώρισε ο Λουδοβίκος ο 16ος  
Την 20η Ιουνίου δόθηκε ο όρκος του Σφαιριστηρίου όπου οι εκπρόσωποι της 3ης Τάξης αποφάσισαν να υποχωρήσουν  μόνο αν ο βασιλιάς παραχωρήσει Σύνταγμα στην Γαλλία.
Την 9η Ιουλίου η Γαλλική Εθνοσυνέλευση στην οποία πλειοψηφούσαν οι αστοί και οι φιλελεύθεροι  ευγενείς  μετατράπηκε σε Συντακτική .  Ο Λουδοβίκος ο  16ου αντέδρασε άμεσα με τη συγκέντρωση  στρατού στο Παρίσι και την  απόλυση τουδημοφιλούς  υπουργού του  Ζακ Μπεκέρ και έτσι έριξε λάδι στη φωτιά .
Επόμενο μετα από αυτά ήταν ο  παρισινός λαός  να  πάρει τη κατάσταση στα χέρια . Επαναστάτες  και ρήτορες όπως ο Ντιμουλέν οδήγησαν τον εξαθλιωμένο λαό και τους φιλελεύθερους αστούς στην κατ’ αρχάς επαναστατική δημοκρατία των πρώτων ετών της Γαλλικής Επανάστασης.
Η πολιτοφυλακή των Παριζιάνων  εξοπλίστηκε με πολύ οπλισμό από τις «invalides» το Μέγαρο των Απόμαχων αυγή της 14ης  Ιουλίου , ενώθηκε με το παρισινό πλήθος και κατευθύνθηκε στη φυλακή της Βαστίλλης το προπύργιο και σύμβολο της απολυταρχίας των Βουρβώνων  που μετά κατεδαφίστηκε στην οποία είχεφυλακιστεί μέχρι και ο Βολταίρος
Την ημέρα της κατάληψης και πυρπόλησης της υπήρχαν μόνο επτά κρατούμενοι
Παρ΄όλα αυτά ο συμβολισμός της ήταν μεγάλος όσο  και το συναίσθημα «liberte, egalite, fraternite» στα γαλλικά και «ισότητα ελευθερία αδελφοσύνη» στα ελληνικά που σφράγισε μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις της Ιστορίας.
Επιμύθιο: «Τίποτα πιο δυνατό από μια ιδέα που ωρίμασε»  και  «Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια Ιδέα όταν έχει έρθει η ώρα της» είπαν αντιστοίχως δύο μεγάλες μορφές ο γερμανός Γκαίτε και ο γάλλος Β. Ουγκό
  Το 1890 η 14η Ιουλίου καθιερώθηκε  ως εθνική γιορτή της Γαλλίας

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου