Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Αναφορά στην εκδήλωση προς τιμή του Νομάρχη Βοιωτίας, Ευρωβουλευτή και διακεκριμένου δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη


                             από τον πολιτικό μηχανικό   Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου* 
Κατά την εκδήλωση  προς τιμή  του την 17η Δεκ 2017  στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Λεβαδέων , ήμουν ο τελευταίος και μοναδικός - αν εξαιρέσω κάποιον δικηγόρο συνεργάτη του - που ζήτησα τον λόγο. Σε ώρα περασμένη και  με κουρασμένο ακροατήριο, με τα λίγα που είπα έδωσα το στίγμα των απόψεων μου ,προϊδέασα για ευρύτερη αναφορά και τα έγραψα στην ιστοσελίδα:  http://permisospress.blogspot.gr/2017/12/blog-post_502.html .
 Με την αίσθηση ότι δεν έπρεπε να κολλήσω  σε παρωχημένου νοσταλγικού τύπου αναπολήσεις  που και ο τιμώμενος  απεχθάνονταν , πήρα  τον λόγο   για θεώρησα ότι έπρεπε  δώσω το  «χρώμα» στην «άχρωμη» παρουσίαση του Γιώργου Ψυχογιού .
Ήταν  κατώτερη του μεγέθους  του τιμώμενου,  που με την νομική του συγκρότηση και την επιμονή του ανέδειξε διεθνώς το θέμα: «  οφειλόμενες αποζημιώσεις του Διστόμου ένεκα της γερμανικής θηριωδίας» και ανέπτυξε με τη μεστή νοημάτων  αναφορά του ο καθηγητής Στέλιος Περάκης
Σε μια εποχή που το πολιτικό σύστημα έχει συλλήβδην απαξιωθεί, η επιστροφή στον βίο
και την πολιτεία σημαντικών προσωπικοτήτων της επιστήμης ,της διανόησης ,της πολιτικής της τέχνης αποτελεί  πολύτιμο κοίτασμα , για την «εξόρυξη» ωφέλιμων  διδαγμάτων  και εμπειριών
Στις δύο περιόδους (πριν και μετά την δικτατορία)  που πέρασε από το Δήμο Θηβαίων ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου,  με το κύρος και την πειθώ  του έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο του «γεφυροποιού» και  συσπείρωσε σε συνδυασμούς νίκης όλα τα αριστερά ρεύματα της πόλης.
Συνέκλιναν εις «σάρκαν μίαν » βετεράνοι της Εθνικής Αντίστασης, μέλη του ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακοί Κεντρώοι  ακόμη και κάποιες «φωτισμένες» εξαιρέσεις «νοικοκυραίων» του συντηρητικού χώρου.
Στην δεύτερη θητεία του - αμέσως μετα τη μεταπολίτευση - όταν ήμουν κοινοτάρχης στα Βάγια μας μάζευε στο ξενοδοχείο «ΜΕΛΕΤΙΟΥ» και μας  ανέλυε τον Δημοτικό& Κοινοτικό Κώδικα της  Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ)
Ηταν ο βασικός μοχλός που κινούσε την «ΚΙΝ.ΟΥΣ.Α» την Κίνηση για Ουσιαστική Αυτοδιοίκηση όπου συμμετείχαμε κυρίως αυτοδιοικητικοί απ΄όλη τη χώρα (1).
Η δήμαρχος Λεβαδέων στέλεχος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έκανε  μια αιλουροειδή  εκτίναξη και με το τσαγανό της πέτυχε «με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια»
1ον «Ρυμούλκησε» την κυρία Παπαθωμά αντιπεριφερειάρχη της «Καλλικρατικής» Π.Ε.Βοιωτίας που αντικατέστησε την «Καποδιστριακή» Νομαρχία .
Όλοι θυμόμαστε ότι ο Σταμούλης διετέλεσε πρώτος αιρετός νομάρχης, ιδέα του ήταν η σύνταξη  μελέτης ανέγερσης του σημερινού διοικητηρίου.
Παρ΄οτι πολιτικά ομογάλακτός της, η κυρία Παπαθωμά  δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να τον τιμήσει ,αλλά ακολούθησε την δήμαρχο κυρία Πούλου.
2ον  Παρέκαμψε  επίσης   τον Δήμαρχο Θηβαίων, της γενέτειρας  πόλης  του τιμώμενου,που το σπίτι του έχει ευγενώς παραχωρήσει για στέγαση  του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων  . 
 Με το πλεόνασμα του συντηρητισμού και το έλλειμμα  πολιτικής  του ευστροφίας,  απέφυγε επί πολλά έτη να τιμήσει δεόντως την  αυτοδιοικητική  και πολιτική του Γιάννη Σταμούλη.
Αίσθηση αλγεινή προκάλεσε επίσης η παράλειψη απόδοσης τιμής από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θηβών  του οποίου ήταν  μέλος μέχρι την εγκατάστασή του στην Αθήνα
Πέρα όμως αυτών η πρωτοβουλία της  υλοποιήθηκε στον κατάλληλο  χρόνο  αφού:
·          διαμορφώνεται για τη χώρα μας  ένα θετικό «momentum»
·         αναμένεται ριζική αλλαγή πορείας με σημαντικά βελτιωμένους τους οικονομικούς της δείκτες .
·         δημιουργείται ένα πρωτόγνωρο κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.
·         αχνοφαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά την  οκταετή  κρίση σταθεροποιείται η πραγματική οικονομία
·         σχεδιάζεται  από τη  κυβέρνηση  το μεταμνημονιακό «μοντέλο» 2019-2023
·         στην Ευρώπη προ των ευρωεκλογών 2019 ανοίγεται ένα πεδίο σύγκλισης ευρύτερων κοινωνικο πολιτικών  προοδευτικών συμμαχιών .    
Για τη χώρα μας ειδικά  το 2019  είναι έτος αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών
Είναι  λοιπόν ώρα οι εγχώριες πολιτικές του ενδιάμεσου φάσματος ,αν δεν εγκαταλείψουν την αυτάρεσκη επανάπαυση στις «δάφνες του παρελθόντος», αν δεν  διακόψουν την αντι-ΣΥΡΙΖΑ «ρητορική»  τους  και αν δεν τον αναγνωρίσουν ως κεντρικό «πυλώνα» του αριστερού  προοδευτικού  φάσματος, θα παραδώσουν ανεπιστρεπτί «αύτανδρον το σκάφος» των στη νεοφιλελεύθερη λεηλασία.
Το παραπάνω αποτελούν εμπειρία εκ των κραταιών ευρωπαϊκών (σε Γαλλία, Γερμανία κ.α)  σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που θεμελίωσαν το κοινωνικό κράτος  ή άλλως  το κράτος πρόνοιας  μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με το κεϋνσιανό μοντέλο οικονομίας.
Είναι αυτό  που εφάρμοσε  ο aμερικανός πρόεδρος  Φραγκλίνου Ρούσβελτ  στις ΗΠΑ (1933 -1938),  με τον  όρο New Deal (Νέα Συμφωνία) ,ως απάντηση στην Μεγάλη Ύφεση του 1929. Προέβλεπε ενεργητική παρέμβαση του Κράτους στην οικονομική ζωή, πολιτικές ρύθμισης της αγοράς και προστασίας των αδύναμων τομέων της οικονομίας
Με το πέρασμα από τη φορντική στη μεταφορντική εποχή μειώθηκαν οι βιομηχανικοί εργάτες η κατ’ εξοχήν δηλαδή δεξαμενή  των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων .
Για να επιβιώσουν προσαρμόστηκαν στη φιλοσοφία, στην ιδεολογία και στην πολιτική του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος και «κορνιοτοποιήθηκαν»
 «Οι καιροί ου μενετοί» και επομένως οι αντίστοιχες  ιθαγενείς πολιτικές δυνάμεις πρέπει προχωρήσουν σε μια  γενναία αυτοκριτική,  να επαναποκτήσουν την « ταυτότητά» τους , να  ανιχνεύσουν συγκλίσεις με την Ριζοσπαστική Αριστερά ,  να διακόψουν τις  ετερόκλητες συμμαχίες και τις «παρα φύση» ωσμώσεις της τελευταίας οκταετίας με τον συντηρητικό χώρο.
Η δήμαρχος Λεβαδέων με την μεγάλου πολιτικού  συμβολισμού ευφυές εγχείρημα της, επιδίωξε να εκφράσει μια νέα κοινωνική συμμαχία για την ανάγκη στροφής στην πορεία της χώρας.  Υπέδειξε ένα πολιτικό «αλγόριθμο» , ένα υπόδειγμα συνάντησης  όλων των προοδευτικών και  δημοκρατικών πολιτικών  δυνάμεων   που  αρνούνται την κερδοσκοπική καπιταλιστική  αγριότητα και τον ρεβανσισμό  , με αποδέκτες   όχι  μόνο τις  ηγεσίες των κομμάτων, αλλά και τους πολίτες που απεχθάνονται  την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση  .

(1) Μακρής (Καισαριανής), Σταματιάδης (Φιλαδέλφειας), Νικολαΐδης (Βύρωνα), Καρέλης (Ηρακλείου), Κλωνιζάκης(Χανιων),Πετράκης( Σητείας) , Λαμπρούλης (Λάρισας), Κουντούρης (Βόλου), Παξιμαδάς (Πετρούπολης),  Κουρκούτης (Θηβας) , Άνινος ( Πάτρας) , Σπανός (Χαλκίδας), Καρατζης (Αιδηψού), Σεχιώτης (Τρίπολης) , Θεοδώρου(Κύμης),  Βλάχος  (Νάουσας) , Κούρκουλος (Κέρκυρας),  Γρ. Διαμντόπουλος (πολεοδόμος), Παπαδημητρίου (καθ.Παν Αθηνών) ,ο υπογράφων κ.α

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου