Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ο Γιώργης Κλάδος «έφυγε» αλλά μας άφησε «Σχολή» στο χώρο τηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης **

                                      από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου*     
Ο Γιώργης Κλάδος ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία, ένας ευπατρίδης που άφησε  έντονο το αποτύπωμά του στο χώρο της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ανανεωτικής Αριστεράς!
Η εμβέλεια της προσωπικότητα του  ξεπερνούσε κατά πολύ τα γεωγραφικά και κομματικά του όρια , γιατί είχε ως «τρόπο ζωής» τη μετριοπάθεια και τη συναίνεση.

Απέναντι στην πικρή εμπειρία του διχασμού και του εμφυλίου  που γνώρισε «από πρώτο χέρι», ως πρωτοπόρος , αιρετικός και ρηξικέλευθος που ήταν  στην εποχή του , προέταξε για το καλό του  τόπου τη συνεργασία και την συμφιλίωση.
Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923.  Μετά τις δύο πρώτες  εκπαιδευτικές βαθμίδες  ,γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος και οι εξορίες του στέρησαν το δίπλωμα.
Η ζωή του σφραγίστηκε από τη διαχρονική  συμμετοχή του στους δημοκρατικούς αγώνες της γενιάς του. Πάντα μπροστά: στην Μάχη της Κρήτης ,στην Εθνική Αντίσταση, στις επάλξεις  του αγώνα κατά της δικτατορίας.
Απτόητος στις διώξεις , την εξορία και στις δυσκολίες που πάντα υπάρχουν ,ακόμη και σε ομαλές περιόδους και συνθήκες, όπου ήξερε να συνδυάζει τη μαχητικότητα με τη νηφαλιότητα και τη σύνθεση.
Διετέλεσε δήμαρχος Ανωγείων για 5 θητείες, αρχικά  το 1965 αλλά απολύθηκε αμέσως από το  τότε δικτατορικό καθεστώς.
 Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επανεξελέγη  πανηγυρικά δήμαρχος Ανωγείων, στις πρώτες εκλογές το Μάρτιο του 1975  και συνεχώς ως το 1990 .
Ενδιάμεσα στις εκλογές  του 1986 για το Ηράκλειο χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία, όταν η Αριστερά προσπάθησε να αρθρώσει  εναλλακτική αυτοδιοικητική πρόταση για την πόλη, που ασφυκτιούσε μέσα στη «μέγκενη» (Παπανδρέου – Μητσοτάκη) τότε  ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων.
Η Αριστερά τότε πρότεινε ο Κλάδος  να κατέβει απ΄ τα Ανώγεια στο Ηράκλειο και να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που θα άφηναν ένα εξαίρετο ανεξίτηλο αυτοδιοικητικό αποτύπωμα στην πόλη.
«…Έ,  παραπάει να αφήσουμε τους χωριάτες, να κουμαντάρουν την πόλη» ψιθύρισαν τότε κάποιοι και ναυάγησε η πρόταση
Δεν ήταν άραγε ώριμη τότε η κοινωνία;  Ή ο κυρίαρχος τότε δικομματισμός επένδυε στη ρήξη;
Μέσα στην πόλωση και το φανατισμό, η πρόταση Κλάδου ήταν σαν «μια μύγα μέσα στο γάλα».  Οι «χωριάτες» δεν μπήκαν τότε στο Ηράκλειο Κάστρο  και χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία  για την οποία μετάνιωσαν αργότερα κάτι που  ακόμη  μνημονεύεται!
Είχα την τύχη να τον συναντήσω σε συνέδρια της ΚΕΔΚΕ όπου εντυπωσίαζε ο λόγος του.
Την τελευταία φορά πριν ένα χρόνο το καλοκαίρι τον συνάντησα στο Ηράκλειο στην Πλατεία Λιονταριών.
 Παρακολουθούσε  τα ζητήματα της Θήβας  γιατί   υπήρξε στενός φίλος του Κώστα Κουρκούτη.
Μου εξέφρασε την θλίψη του για την μονοτόνως φθίνουσα πορεία της ιστορικής μας πόλης, αλλά και την απορία του για την παρατεταμένη απουσία κινήσεων  από  ενεργούς πολίτες.
Μέσα από την ενημερωτική  σημαντική εκπομπή που του αφιέρωσε το βράδυ αργά της Παρασκευής 22.12.2017 το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων  αναδείχτηκε ότι:
Ο  Κλάδος  υπήρξε οραματιστής  πρωτοπόρος ,ανήσυχος.    Άνοιξε  νέους δρόμους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη ιστορική μορφή.      Υπηρέτησε με ιδιαίτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον τόπο του που ευτύχησε να πραγματοποιήσει  πολλές από τις ιδέες του.  
Στο πολυσχιδές το έργο του  και τη  πυκνή διαχρονική του δράση , συνέδεσε αρμονικά την έννοια της αυτοδιοίκησης, της συλλογικότητας και της αυτοδιαχείρισης, της δημοκρατίας,του διαλόγου και της ελευθερίας.
Ανέδειξε τις  αστείρευτες παραγωγικές, κοινωνικές  και πολιτιστικές δυνατότητες του  τόπου.
Για να βρει το υπόδειγμά του μιμητές, καταθέτω την ακόλουθη πρόταση  στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση και στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη:
Να χορηγήσουν αντίγραφα αυτής της εκπομπής όχι μόνο σε όλους τους δήμους της χώρας, αλλά και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (ξέρω ένα στην Καλαμάτα) όπου διδάσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου